Ceremóniamester

Tisztelt Érdeklődő ! 
Ajánlom magam ceremóniamesterként a lakodalmára !
 
Ha már tudják mikor lesz az esküvőjük de még nem állt össze a fejükben a szervezés vagy a kivitelezés, akkor keressenek meg bátran. Csináljunk együtt egy elegáns, urbánus esküvőt, lakodalmat, amely nélkülözheti a népi hagyományokat is. Az ünnep főszereplői csak önök lehetnek, nem más, én pedig hozzájárulok az esemény gördülékeny lebonyolításához a jó hangulat megteremtéséhez és szórakoztatom a vendégeiket. 
 
Sokan gondolják anyagi vagy más megfontolásból, hogy nincs szükségük ceremóniamesterre, de a legtöbb esetben meghaladja képességeiket, lehetőségeiket, hogy mindent maguk csináljanak... A vendégeket pedig ki kell szolgálni étellel, itallal, jó hangulattal, jó zenével, jó műsorelemekkel. Az utolsó háromban tudok a segítségükre lenni.          
 
Ki is a ceremóniamester és mit csinál?
 
Mivel már 22 éve dolgozom az "esküvő iparban" és művelem legalább ugyanennyi ideje a rendezvényszervezést, műsorvezetést, ceremóniamesterkedést és a lemezlovasságot pedig már legalább 35 éve ... megfogalmaztam néhány gondolatot ....
 
A ceremóniamesterekről megoszlanak a vélemények az esküvői szolgáltatók és a megrendelők körében is. Vannak jók, vannak felkapottak, vannak akik szódával elmennek, vannak a nagyképűen fontoskodók és van a "sohatöbbet" kategória. De Önnek csak egy lakodalma lesz. Remélhetőleg. 
 
No, akkor most nézzük, hogy milyen elvárásoknak kellene megfelelni egy CM-nek, illetve mit várjunk / várhatunk el tőle:
A Cm-nek a násznép figyelmét szórakoztatva kell fenntartani, egy soha meg nem ismételhető műsort kell nyelvhelyesen, udvariasan, intelligensen vezetni több órán keresztül, és maximálisan együtt kell működnie a többi szolgáltatóval, alkalomadtán segítve is őket. Mindezt elegánsan, lazán, "jó hanggal" ... koordinálva, ha kell irányítva.
 
A ceremóniamester nem esküvő szervező.
 
De személyemben segíthet például egy forgatókönyv elkészítésében.
A ceremóniamester nem terelő juhászkutya, de segít a násznépnek A-ból B-be jutni.
A ceremóniamester nem a fényképész segédje, de sok esetben megmentheti a béna fotózást a vidám ötleteivel, tapasztalatával.
A ceremóniamester tisztában van a felekezeti liturgiák menetével és a polgári szertartások lehetőségeivel, egyeztet a tiszteletessel és a szertartást vezetővel.
A ceremóniamester nem vőfély, ezért nem fog énekelni és verselni, de tisztában van néprajzilag az esküvők, lakodalmak menetével, akár tájegységenként is.
A ceremóniamester határozott kiállású, megjelenésével és beszédével kiérdemli a násznép figyelmét. A ceremóniamester nem az est közép- és fénypontja, nem ő viszi el a show-t, de tevőlegesen és folyamatosan közreműködik abban.
A ceremóniamester nem szégyelli azt, hogy egy kicsit játszik a násznéppel vagy bemutat néhány népszokást röviden, urbánus módon. Ugyanis a násznép soraiban mindig vannak akik várják az ilyen történéseket, így szocializálódtak, vidéki lakodalmakhoz szoktak és még sorolhatnám. Természetesen ha a megrendelő azt kéri, hogy ilyen mozzanat ne legyen a nagy nap folyamán, akkor nem lesz. Majd a násznép utólagosan eldönti, hogy jó volt-e ez a döntés vagy sem.
A ceremóniamester ismeri az esküvők és lakodalmak buktatóit, tud rögtönözni, kreatív, ért majdnem mindenhez. IS.
A ceremóniamester egyben műsorvezető és mint fentebb írtam, nem csak a koordinációért felelős hanem a jó hangulatért is. A násznépnek azt kell látnia, hogy ez a snájdig fiatalember/bácsi/nő ért a nyelvükön, megtalálja velük/hozzájuk a megfelelő hangot és szórakoztat. Is. A násznépnek nem kell látnia/tudnia azt, hogy a műsorvezetésen kívül még száz más dologra is gondja kell, hogy legyen.
A ceremóniamesternek van saját mikrofonja. Általában.
 
Nem sorolom tovább, ha eddig elolvasta, akkor kb. tudja mire gondolok.
 
A fentiek alapján minden esetben legjobb tudásom szerint (és a megrendelő kívánságai szerint) vezetem az esküvőket és a lakodalmakat. Legalább 22 éves esküvőszervezői, rendezői és szolgáltatói tapasztalatomat latba vetve segítem a hozzám forduló párokat, vezetem egybekelésük napját ceremóniamesterként. És természetesen a buli végéig velük vagyok !
Megbízhatóság, pontosság, rutin, 2022 januárjáig 409 lakodalom tapasztalata ... 
 
Ha felkeltettem érdeklődését, beszéljünk róla!