Retro Party

Retro Party
Retro- és sláger party a Buliszervizzel!
 
Nézzük mi kell a '70-es '80-as évek diszkó hangulatához!
 
Korabeli fények, díszletek, italok  és esetleg egy kopott hangcucc, apa-anya fiatalkori ruhái, egy jópofa lemezlovas, aki hangulatot csinál konferálással, játékkal,  zenével   ... majd a kornak megfelelő bulizós, magyar-, euro-, italo-, disco, rock & roll, latin zenei kínálat.
Természetesen nem hagyjuk otthon az aktuális  slágereket sem..... 
 
Képzelje el az egészet úgy, mintha a házibulijára hívott volna egy DJ-t.
Ajánlom a műsort céges és magán rendezvényekre az ország egész területén!
 
RETRO  RETRO  RETRO RETRO  RETRO  RETRO RETRO
 
De mi is az a Retro?
Következzen némi okfejtés és magyarázat:
A retro, mint fogalom. Egy önállóvá vált (szótározatlan) szó, egy stílus, egy életérzés. Alighogy átléptünk a 21. századba, máris megjelent az új felfogás, filozófia: a retró. Addig a század- és az ezredforduló várása volt az uralkodó téma, a mindennapok stílusában pedig a minimál formakultúra (minimalizmus), most már, úgy 12 éve sokkal inkább a visszatekintés a megelőző időszakra.
 
Nem rertrospektív és nem is igazi nosztalgia. Ez a retró....
 
Különösen a tízen- és a huszonévesek nyelvében figyeltem föl az elmúlt években a retro- ~ retró szóra, ennek nyomán pedig a szóval jelölt jelenségre. A 21. század elejének fiataljai mintha egy kicsit megcsömörlöttek volna koruktól, s szavakban, tárgyakban, viselkedésmintákban a nemrég elmúltat, szüleik fiatalságának világát idézgetik. Pedig nem élték át azt, csak hallomásból, történeti emlékekből, írott anyagokból elbeszélésekből, filmekből merítkezhetnek. Tehát ők nem tudnak nosztalgiázni, de meg akarják élni azt az életérzést. A retró a 21. század elejének, vagyis napjainknak a színes, játékos, naiv, nosztalgiázó stílusa. Színes, mert sokféle, játékos és naiv, mert kicsit gyermekded, nosztalgiázó, mert a 20. század második felének, leginkább a hatvanas-hetvenes éveknek a világába vezet vissza bennünket.
 
Van, ahol már önálló stílusként emlegetik a zenében, az öltözködésben. És persze nyomják a 80-90-es évek muzsikáit is, beszélnek a punk, new wave, a neue deutsche welle életérzésekről is valamint a meghatározó amerikai mókákról, mint a Hair meg a Jézus Krisztus szupersztár .... mert a filmiparban is alkottak annak idején a mai napra már kulttá vált dolgokat ... persze ezek nem retró filmek, de megmutatják a régi életérzéseket. (is) 
 
Nyelvi stílusként is meghatározhatónak tartom: egyfajta eklektikus archaizáló stílusnak. Budapesten - és az ország nagy városaiban - évek óta retróhisztéria van, leginkább zenei téren. Sőt kialakult a nagyvárosi retróipar. Újra gyártják a Tisza cipőt és a legendás Trapper farmert. Ismét trafikokba költözött a szextoll az érzékekre még véletlenül sem ható, kifakult szexbombával, ismét kapható a pléhjáték, Moncsicsi, Piramis- és P. Mobil-lemez, egyre-másra nyílnak a régi játékokat, érzékeny, múltbéli apróságokat forgalmazó boltok, kialakulóban van egy retróuniverzum, és egy másik Magyarország. (?)
 
Igy látom én 2004-ben ... hogy meddig marad zenében és életérzésben ez a retro feeling, nem tudni.
Még visszatérünk rá. Szerintem.
 
Lénárd Zoltán