- Mennyi sütemény kell a lakodalomba ?
Esküvő- és rendezvényszervezőként szeretném megkönnyíteni a dolgod néhány témában ....
ne pazarolj sok időt a neten, olvasd el a működő ötleteimet. (23 év esküvőzés tapasztalata)
Utána úgyis úgy teszel, ahogy jónak látod. - Ha magad szervezed az esküvődet (költséghatékony megoldás) akkor a catering, italok
és sütemények aránya is fontos lehet. Ne maradjon sok felesleg, vagy ne legyen kevés a
vendégek kiszolgálásához. A lakodalomban, ahol egy nagy eszem-iszommal ünnepeljük
meg az esküvőt, fontos a vacsora összeállítása, az italok összeválogatása és persze a
sütemények aránya sem elhanyagolandó.
Nézzük most a sütiket!
A vacsora előtt, a várakozási időszakban általában a "szomjoltó" frissítőket szolgáljuk fel
(narancslé, limonádé, nem édes gyümölcs koktélok stb) és ezekhez a sós sütiket kínáljuk.
Sajtos/sós/tepertős pogácsákat, sajtos rudakat, sajtos masni, sajtkrémes tésztákat,
köménymagos kockákat stb. De ahány ház annyi féle sós sütemény, viszont általában
három féle elég mindenhol.
Tapasztalat szerint a sós sütinek nagyobb keletje van mint az édesnek, ezért több is fogyhat
belőle. A vacsora előtti várakozási időszakban még éhesek a vendégek, így nagyobb sikere
van a laktató pogácsáknak és egyéb sós dolgoknak. Ez jobban szívja az italokat is mint a
krémes édes sütik.
Nézzük mennyi az annyi ? Én most az egyszerű számítást írom le. Nem nyúlsz mellé, ha
1 kg-ot számolsz tíz vendégenként a sósból és ugyanígy 1 kg-ot számolsz 13 emberenként
az édes sütiből is. Az édesből kevesebb fogy az esküvői torta miatt. - A kapott eredményből vonj le 1 kilót, ha a tervek szerint éjfél előtt befejeződik a lakodalom,
de ha tovább tart a mulatási mint éjfél, akkor adj hozzá +1kg-ot.
Számolj a vendégváró sós süteményekkel is pluszban.
Akkor sem nyúlsz mellé, ha személyenként 10-15 dkg-mal számolod külön a sós és külön
az édes süteményt.
Így 100 főnél számolj 15 kg sóssal és 13 kg édessel, 50 főnél már csak osztanod kell az
előbbi számokat.
Mi a helyzet a tortával ?
Rengeteg lakodalomban ettem rossz tortát, borzalmas volt a tésztája, geil volt a töltelék.
Ez meglátszott a tortaosztás végén, az asztalon félbehagyott majd kidobott tortaszeleteken.
Minden esetben meg kell kóstolni rendelés előtt a tortát, a piskótára/tésztára külön oda kell
figyelni, hogy friss, omlós legyen ne nyögvenyelős száraz .... A cukrászok a műalkotásoknál
leöntik a tortát vastag cukormázzal, ami egyrészt felesleges súlytöbblet, másrészt szinte senki
sem eszi meg, megy az is a kukába. Divatos és jól díszíthető a "kopasz" torta is, amin
nincs csillogó máz.
És most nézzük a mennyiséget.
A tapasztalatok szerint a teljes vendéglétszám nyolcvan százalékával érdemes számolni,
tehát egy száz fős vendégseregnél elég a nyolcvan szeletes torta.
A számítás indokai lehetnek a következők : Egy laktató vacsora és desszert után kevesebbet
fogyaszt a vendég. Ha kisgyerekesek vannak, akkor a gyerekek kisebb szeletet esznek,
vagy a gyerekes családoknál többen esznek kevesebb szeletet és vannak tortatagadók is,
akik nem kérnek belőle :-) Ráadásul a cukrász a készítéskor nagy szeletekkel számol, de
ennél kisebbeket fognak majd vágni belőle stb.
Ha úgy döntesz, hogy az "ahány vendég annyi szelet" elvet követed, akkor a távozó
vendégeknek is tudsz majd csomagolni a maradék tortából.
Néhány gondolat még az édes sütikről - Az édes sütikből legyen választék, legyen több féle. Hagyományos lakodalmas sütik például
a zserbó, a Lajcsi szelet, a kókuszgolyó vagy -kocka, a mandula (vagy barackmag),
a lakodalmas barack, a hókifli, a diós kosár és a hatlapos vagy a mézes krémes.
Ezeken kívül bejön a vendégeknek a soklapos krémes sütik, a mignonok, macronok is.
Nem érdemes olvadós vagy lágy krémes (pudingos) sütiket választani, mert azokkal csak
bajlódnak a vendégek. Ha a helyszínnek vannak speciális rétesei, érdemes megfontolni
a túrós /meggyes / almás és sós rétest is. Gondolj a mindenre is érzékeny vendégekre, legyen
egy mindenmentes kisebb torta is, örülni fognak neki. - Ne feledd a sütis dobozokat, amikbe a távozó vendégeknek tudsz tenni a maradékból,
szoktak örülni neki. Számolj családonként egy-egy dobozzal.
- Üdvözlettel
Lénárd Zoltán
esküvő- és kulturális rendezvényszervező
esküvő specialista
lemezlovas
ceremóniamester - www.eskuvodjparty.hu