Buliszerviz
  • NyitólapLet's Start here
  • Ajánlatkérés
  • Szolgáltatások
    • WEDDING ONE MAN SHOW
    • CeremóniamesterCeremóniamester
    • Mobil DJ Szolgáltatás
    • SzertartásvezetésSzertartásvezetés
    • Retro Party
    • Gyermekműsorok
    • Egyéb Szolgáltatások
  • Esküvőre Dj?
  • Összeesküvésszolgáltatói társulás
  • Biográfia
  • Galériák
  • Okosságok esküvöre
  • Mennyi sütemény kell a lakodalomba ?

    Esküvő- és rendezvényszervezőként  szeretném megkönnyíteni a  dolgod néhány témában ....
    ne pazarolj sok időt a neten, olvasd el a működő ötleteimet. (23 év esküvőzés tapasztalata)  
    Utána úgyis úgy teszel, ahogy jónak látod.
  • Ha magad szervezed  az esküvődet (költséghatékony megoldás) akkor a catering, italok
    és sütemények aránya is fontos lehet. Ne maradjon sok felesleg, vagy ne legyen kevés a
    vendégek kiszolgálásához. A lakodalomban, ahol egy nagy eszem-iszommal ünnepeljük
    meg az esküvőt, fontos a vacsora összeállítása, az italok összeválogatása és persze a
    sütemények aránya sem elhanyagolandó. 


    Nézzük most a sütiket!   

    A vacsora előtt, a várakozási időszakban általában a "szomjoltó" frissítőket szolgáljuk fel 
    (narancslé, limonádé, nem édes gyümölcs koktélok stb)  és ezekhez a sós sütiket kínáljuk.  
    Sajtos/sós/tepertős pogácsákat, sajtos rudakat, sajtos masni,  sajtkrémes tésztákat,
    köménymagos kockákat stb. De ahány ház annyi féle sós sütemény, viszont általában
    három féle elég mindenhol.


    Tapasztalat szerint a sós sütinek nagyobb keletje van mint az édesnek, ezért több is fogyhat
    belőle.  A vacsora előtti várakozási időszakban még éhesek a vendégek, így nagyobb sikere
    van a laktató pogácsáknak és egyéb sós dolgoknak. Ez jobban szívja az italokat is mint a
    krémes édes sütik.


    Nézzük mennyi az annyi ? Én most az egyszerű számítást írom le. Nem nyúlsz mellé, ha 
    1 kg-ot számolsz tíz vendégenként a sósból és ugyanígy 1 kg-ot számolsz 13 emberenként
    az édes sütiből is. Az édesből kevesebb fogy az esküvői torta miatt.
  • A kapott eredményből vonj le 1 kilót, ha a tervek szerint éjfél előtt befejeződik a lakodalom,
    de ha tovább tart a mulatási  mint éjfél, akkor adj hozzá +1kg-ot.

    Számolj a vendégváró sós süteményekkel is pluszban.
    Akkor sem nyúlsz mellé, ha személyenként 10-15 dkg-mal számolod külön a sós és külön
    az édes süteményt.

    Így 100 főnél számolj 15 kg sóssal és 13 kg édessel, 50 főnél már csak osztanod kell az
    előbbi számokat. 


    Mi a helyzet a tortával ?
    Rengeteg lakodalomban ettem rossz tortát, borzalmas volt a tésztája, geil volt a töltelék.
    Ez meglátszott a tortaosztás végén, az asztalon félbehagyott majd kidobott tortaszeleteken.
    Minden esetben meg kell kóstolni rendelés előtt a tortát, a piskótára/tésztára külön oda kell
    figyelni, hogy friss, omlós legyen ne nyögvenyelős száraz .... A cukrászok a műalkotásoknál
    leöntik a tortát vastag cukormázzal, ami egyrészt felesleges súlytöbblet, másrészt szinte senki
    sem eszi meg, megy az is a kukába. Divatos és jól díszíthető a "kopasz" torta is, amin
    nincs csillogó máz.


    És most nézzük a mennyiséget.
    A tapasztalatok szerint a teljes vendéglétszám nyolcvan százalékával érdemes számolni,
    tehát egy száz fős vendégseregnél elég a nyolcvan szeletes torta.

    A számítás indokai lehetnek a következők : Egy laktató vacsora és desszert után kevesebbet
    fogyaszt a vendég. Ha kisgyerekesek vannak, akkor a gyerekek kisebb szeletet esznek,
    vagy a gyerekes családoknál többen esznek kevesebb szeletet és vannak tortatagadók is,
    akik nem kérnek belőle :-) Ráadásul a cukrász a készítéskor nagy szeletekkel számol, de
    ennél kisebbeket fognak majd vágni belőle stb.

    Ha úgy döntesz, hogy az "ahány vendég annyi szelet" elvet követed, akkor a távozó
    vendégeknek is tudsz majd csomagolni a maradék tortából.  


    Néhány gondolat még az édes sütikről
  • Az édes sütikből legyen választék, legyen több féle. Hagyományos lakodalmas sütik például
    a zserbó, a Lajcsi szelet, a kókuszgolyó vagy -kocka, a mandula (vagy barackmag),
    a lakodalmas barack, a hókifli, a diós kosár és a hatlapos vagy a mézes krémes.  

    Ezeken kívül bejön a vendégeknek a soklapos krémes sütik, a mignonok, macronok is.
    Nem érdemes olvadós vagy lágy krémes (pudingos) sütiket választani, mert azokkal csak
    bajlódnak a vendégek. 
    Ha a helyszínnek vannak speciális rétesei, érdemes megfontolni
    a túrós /meggyes / almás és sós rétest is.
    Gondolj a mindenre is érzékeny vendégekre, legyen
    egy mindenmentes kisebb torta is, örülni fognak neki.
  • Ne feledd a sütis dobozokat, amikbe a távozó vendégeknek tudsz tenni a maradékból,
    szoktak örülni neki. Számolj családonként egy-egy dobozzal.

     
  • Üdvözlettel
    Lénárd Zoltán
    esküvő- és kulturális rendezvényszervező
    esküvő specialista
    lemezlovas
    ceremóniamester
  • www.eskuvodjparty.hu
Lénárd Zoltán (lemezlovas / műsorvezető)
Tel.: +36 209 517 677 | E-mail: buliszerviz@djinfo.hu

facebook
Copyright ©2023 Buliszerviz | Powered by szemokattila.com