Ceremóniamester

Tisztelt érdeklődő !  Ajánlom magam ceremóniamesterként a lakodalmára ... az alábbaik alapján :

Ki is a ceremóniamester és mit csinál?

Mivel már nagyon sok éve művelem ezt a foglalkozást (és a műsorvezetést), megfogalmaztam néhány gondolatot ....

A ceremóniamesterekről megoszlanak a vélemények az esküvői szolgáltatók és a megrendelők körében is. Vannak jók, vannak akik szódával elmennek, vannak a nagyképűen fontoskodók és van a "sohatöbbet" kategória. De Önnek csak egy lakodalma lesz. Remélhetőleg.

No, akkor most nézzük, hogy milyen elvárásoknak kellene megfelelni egy CM-nek, illetve mit várjunk / várhatunk el tőle:
A Cm-nek a násznép figyelmét szórakoztatva kell fenntartani, egy soha meg nem ismételhető műsort kell nyelvhelyesen, udvariasan, intelligensen vezetni több órán keresztül, és maximálisan együtt kell működnie a többi szolgáltatóval, alkalomadtán segítve is őket. Mindezt elegánsan, lazán, "jó hanggal" ... koordinálva, ha kell irányítva.

A ceremóniamester nem esküvő szervező.

De segíthet például egy forgatókönyv elkészítésében.
A ceremóniamester nem terelő juhászkutya, de segít a násznépnek A-ból B-be jutni.
A ceremóniamester nem a fényképész segédje, de sok esetben megmentheti a béna fotózást a vidám ötleteivel, tapasztalatával.
A ceremóniamester tisztában van a felekezeti liturgiák menetével és a polgári szertartások lehetőségeivel, egyeztet a tiszteletessel és a szertartást vezetővel.
A ceremóniamester nem vőfély, ezért nem fog énekelni és verselni, de tisztában van néprajzilag az esküvők, lakodalmak menetével, akár tájegységenként is.
A ceremóniamester határozott kiállású, megjelenésével és beszédével kiérdemli a násznép figyelmét. A ceremóniamester nem az est közép- és fénypontja, nem ő viszi el a show-t, de tevőlegesen és folyamatosan közreműködik abban.
A ceremóniamester nem szégyelli azt, hogy egy kicsit játszik a násznéppel vagy bemutat néhány népszokást röviden, urbánus módon. Ugyanis a násznép soraiban mindig vannak akik várják az ilyen történéseket, így szocializálódtak, vidéki lakodalmakhoz szoktak és még sorolhatnám. Természetesen ha a megrendelő azt kéri, hogy ilyen mozzanat ne legyen a nagy nap folyamán, akkor nem lesz. Majd a násznép utólagosan eldönti, hogy jó volt-e ez a döntés vagy sem.
A ceremóniamester ismeri az esküvők és lakodalmak buktatóit, tud rögtönözni, kreatív, ért majdnem mindenhez. IS.
A ceremóniamester egyben műsorvezető és mint fentebb írtam, nem csak a koordinációért felelős hanem a jó hangulatért is. A násznépnek azt kell látnia, hogy ez a snájdig fiatalember/bácsi/nő ért a nyelvükön, megtalálja velük/hozzájuk a megfelelő hangot és szórakoztat. Is. A násznépnek nem kell látnia/tudnia azt, hogy a műsorvezetésen kívül még száz más dologra is gondja kell, hogy legyen.
A ceremóniamesternek van saját mikrofonja. Általában.

Nem sorolom tovább, ha eddig elolvasta, akkor kb. tudja mire gondolok.

A fentiek alapján minden esetben legjobb tudásom szerint (és a megrendelő kívánságai szerint) vezetem az esküvőket és a lakodalmakat. Legalább 20 éves esküvőszervezői, rendezői és szolgáltatói tapasztalatomat latba vetve segítem a hozzám forduló párokat, vezetem egybekelésük napját ceremóniamesterként. És természetesen a buli végéig velük vagyok !
Megbízhatóság, rutin, legalább 370 lakodalom tapasztalata ...

Ha felkeltettem érdeklődését, beszéljünk róla!