Okosságok Esküvőre

Okosságok Esküvőre

Mint esküvő- és kulturális rendezvényszervező, munkám során sokszor kapom meg a kérdéseket az étel- és ital mennyiségéről. Ezért most következzen néhány tanács - tapasztalat alapján - az étel, sütemény tervezéséről. Az ital témában pedig segítségül hívtam egy szakembert ...


Mennyi sütemény kell a lakodalomba?

Esküvő- és rendezvényszervezőként szeretném megkönnyíteni a dolgod néhány témában .... ne pazarolj sok időt a neten, olvasd el a működő ötleteimet. (26 év esküvőzés tapasztalata) Utána úgyis úgy teszel, ahogy jónak látod. Ha magad szervezed az esküvődet (költséghatékony megoldás) akkor a catering, italok és sütemények aránya is fontos lehet. Ne maradjon sok felesleg, vagy ne legyen kevés a vendégek kiszolgálásához. A lakodalomban, ahol egy nagy eszem-iszommal ünnepeljük meg az esküvőt, fontos a vacsora összeállítása, az italok összeválogatása és persze a sütemények aránya sem elhanyagolandó.

Nézzük most a sütiket!
A vacsora előtt, a várakozási időszakban általában a "szomjoltó" frissítőket szolgáljuk fel (narancslé, limonádé, nem édes gyümölcs koktélok stb) és ezekhez a sós sütiket kínáljuk. Sajtos/sós/tepertős pogácsákat, sajtos rudakat, sajtos masni, sajtkrémes tésztákat, köménymagos kockákat stb. De ahány ház annyiféle sós sütemény, viszont általában háromféle elég mindenhol.

Tapasztalat szerint a sós sütinek nagyobb keletje van mint az édesnek, ezért több is fogyhat belőle. A vacsora előtti várakozási időszakban még éhesek a vendégek, így nagyobb sikere van a laktató pogácsáknak és egyéb sós dolgoknak. Ez jobban szívja az italokat is mint a krémes édes sütik.

Nézzük mennyi az annyi?
Én most az egyszerű számítást írom le. Nem nyúlsz mellé, ha 1 kg-ot számolsz tíz vendégenként a sósból és ugyanígy 1 kg-ot számolsz 13 emberenként az édes sütiből is. Az édesből kevesebb fogy az esküvői torta miatt. A kapott eredményből vonj le 1 kilót, ha a tervek szerint éjfél előtt befejeződik a lakodalom, de ha tovább tart a mulatási mint éjfél, akkor adj hozzá +1kg-ot. Számolj a vendégváró sós süteményekkel is pluszban. Akkor sem nyúlsz mellé, ha személyenként 10-15 dkg-mal számolod külön a sós és külön az édes süteményt. Így 100 főnél számolj 15 kg sóssal és 13 kg édessel, 50 főnél már csak osztanod kell az előbbi számokat.

Mi a helyzet a tortával?
Rengeteg lakodalomban ettem rossz tortát, borzalmas volt a tésztája, geil volt a töltelék. Ez meglátszott a tortaosztás végén, az asztalon félbehagyott majd kidobott tortaszeleteken. Minden esetben meg kell kóstolni rendelés előtt a tortát, a piskótára/tésztára külön oda kell figyelni, hogy friss, omlós legyen ne nyögvenyelős száraz .... A cukrászok a műalkotásoknál leöntik a tortát vastag cukormázzal, ami egyrészt felesleges súlytöbblet, másrészt szinte senki sem eszi meg, megy az is a kukába. Divatos és jól díszíthető a "kopasz" torta is, amin nincs csillogó máz.

És most nézzük a mennyiséget.
A tapasztalatok szerint a teljes vendéglétszám nyolcvan százalékával érdemes számolni, tehát egy száz fős vendégseregnél elég a nyolcvan szeletes torta. A számítás indokai lehetnek a következők: Egy laktató vacsora és desszert után kevesebbet fogyaszt a vendég. Ha kisgyerekesek vannak, akkor a gyerekek kisebb szeletet esznek, vagy a gyerekes családoknál többen esznek kevesebb szeletet és vannak tortatagadók is, akik nem kérnek belőle :-) Ráadásul a cukrász a készítéskor nagy szeletekkel számol, de ennél kisebbeket fognak majd vágni belőle stb. Ha úgy döntesz, hogy az "ahány vendég annyi szelet" elvet követed, akkor a távozó vendégeknek is tudsz majd csomagolni a maradék tortából.

Néhány gondolat még az édes sütikről.
Az édes sütikből legyen választék, legyen többféle. Hagyományos lakodalmas sütik például a zserbó, a Lajcsi szelet, a kókuszgolyó vagy -kocka, a mandula (vagy barackmag), a lakodalmas barack, a hókifli, a diós kosár és a hatlapos vagy a mézes krémes. Ezeken kívül bejön a vendégeknek a soklapos krémes sütik, a mignonok, macronok is. Nem érdemes olvadós vagy lágy krémes (pudingos) sütiket választani, mert azokkal csak bajlódnak a vendégek. Ha a helyszínnek vannak speciális rétesei, érdemes megfontolni a túrós /meggyes / almás és sós rétest is. Gondolj a mindenre is érzékeny vendégekre, legyen egy mindenmentes kisebb torta is, örülni fognak neki. Ne feledd a sütis dobozokat, amikbe a távozó vendégeknek tudsz tenni a maradékból, szoktak örülni neki. Számolj családonként egy-egy dobozzal.

Költséghatékonyság az étkezésnél :

Tapasztalat szerint ha svédasztalos vacsorában gondolkodunk, akkor a legtöbb esetben jobban jövünk ki anyagilag és a vendégek is értékelik a nagyobb választékot.
Szintén tapasztalat szerint a vendégsereg nem mindig értékeli többre  a trendi ételeket (fine dining, lazac, tengeri herkentyűk, clean eating, keleti konyha stb) és bizony keresi a rántott húsokat és a sült krumplit :-) Szóval legyenek meg az arányok a tradicionális ételek és az újdonságok között.

Italok ...

A rendezvény helyszínek, éttermek sokféle italcsomagot kínálnak. Általában az alap csomagban benne van a bor, sör, kávé, rostos és szénsavas üdítők, vizek. Ezeket sokszor jó áron kínálják.
De mi van a szeszes italokkal ? Bizony azok zsebbenyúlós tételek, ha a helyszíntől rendeljük. Törekedjünk olyan megállapodásra, hogy a szeszesitalokat a megrendelő vihesse a lakodalomba ... Ebben az esetben vásároljunk be egy italnagykerben, és állapodjunk meg a boltossal, hogy a bontatlan üveg italokat X napon belül visszaveszi. Ez tízből kilenc esetben működik. Ha sört is vásárolunk és dobozosra esik a választás, akkor részesítsük előnyben a 0.33 -as kiszerelést. Tapasztalat szerint a fél literes söröket kibontják, szinte sosem isszák meg az egészet mert közben megmelegszik, kimegy belőle  szénsav stb és már bontanak is egy új dobozt. Így sok sör megy veszendőbe ... a 0.33-as mindig elfogy ...

Ha van rá lehetőségünk, mindig tudakoljuk meg, hogy a helyszínnek mekkora  a hűtőkapacitása, konkrétan az általunk vitt italokat tudják-e az esemény előtt legalább egy nappal hűteni ...

A következő témánál segítségül vettem egy igazi szakember tanácsait, korrekt, pontos írás.
(forrás: 
www.alkoholshop. hu )

Mennyi ital kell egy esküvőre? Segítek!

Mindannyiunk számára az esküvő az egyik legszebb és legboldogabb nap az életben. Minden menyasszony és vőlegény arra törekszik, hogy az esküvője minden szempontból a lehető legtökéletesebb legyen, ehhez pedig elengedhetetlen a gyönyörű dekoráció, a kiváló ételek és a jó minőségű italok. Az azonban, hogy milyen alkohol kerüljön fel az asztalra, nem az egyetlen kérdés. Nagy dilemma a mennyiség, amivel minden pár az utolsó pillanatig küzd. Ezekre a kérdésekre próbálok most választ adni.

 

Milyen alkoholt válasszunk egy esküvőre?

Egy esküvőn a finom ételek mellett a megfelelő italok kiválasztása is fontos. Ez nem könnyű feladat, hiszen sok tényező befolyásolja. Például, nyáron a nagy melegben az alkoholmentes italok és üdítők fogyasztása nagyobb, de sörből is valószínűleg több fogy el, mint tömény italból. Ebben az időszakban a fröccs és rosé fogyasztása jellemzőbb, valamint a gyümölcsösebb italok dominálnak. Egy őszi és téli esküvőnél már előtérbe kerülnek a fűszeresebb, erősebb ízek.
Egy biztos, minden esküvőn az alap szeszes italok közé tartoznak a tömény italok (párlat, vodka, rum stb.), a borok és pezsgők, valamint a sör.

 

A mennyiség – mennyi italt rendeljünk az esküvőre?

Mennyi ital kell egy esküvőre? Kormorán Bottleshop BlogPohár pontossággal sajnos lehetetlen meghatározni, hogy ki mennyi alkoholt fog fogyasztani az esküvőn. Különböző mennyiség szükséges egy olyan esküvőre, ahol a vendégek nagy részre 50 év feletti, mint mondjuk egy olyan lagzira, ahol a 20-as korosztály dominál a vendégek listáján. Mindig lesz olyan, aki nem fogyaszt majd szeszes italt, és természetesen olyan is, aki kétszer annyit fogyaszt, mint egy átlagos ember.
Az évszak is befolyásolja az esküvőn elfogyasztott alkohol mennyiségét és fajtáját. Nyáron az embereknek általában kevesebb kedvük van inni, mint télen, valamint nyáron jobban szeretik a könnyedebb fehér- vagy rosébort, mint a vörösbort. Télen pedig nagyobb lehet az érdeklődés a vörös bor és töményebb alkohol iránt.

 

Hogyan számoljunk?

Mielőtt elkezdené számolni az esküvőhöz szükséges alkohol és üdítőital mennyiségét, próbáljon meg minél pontosabb képet alkotni a vendégek számáról. Ezután szükséges átszámolni, hány vendég nem fog alkoholt fogyasztani, hány gyermek és terhes nő lesz az esküvőn, valamint hányan vezetnek majd járművet. Fontos átgondolni továbbá, hogy nagyjából hány órás lesz az esküvő, lesznek-e toastok a vacsora közben, valamint lesznek-e olyan játékok, amelyek fontos eleme az alkohol. Ezen kérdések átgondolásával már közelebb kerülhet az alkoholmennyiség meghatározásához.

Hogyan számoljunk? Italrendelés esküvőre - Kormorán Bottleshop

Az alábbi számok szintén segítségül szolgálhatnak: véleményem szerint az ideális elosztás, ha a liter alkohol aránya megközelítőleg 33% bor és pezsgő, 50% sör és 17% tömény alkohol. Például 100 vendéggel és 10 órás esküvővel számolva, ez körülbelül 100 liter bor és pezsgő, 150 liter sör és 50 liter tömény alkohol.

Pezsgő – az esküvő egyik legfontosabb része
A pezsgő már a polgári házasságkötés koccintásakor előkerül, tehát fontos szerepet tölt be az esküvőn. A vacsora kezdetekor tartott pohárköszöntő más itallal is elképzelhető, ez már az ifjú pár döntése, de a pezsgő eleganciáját nagyon kevés ital tudja felülmúlni.

Mivel pezsgőből nem kell túl nagy mennyiséggel számolni, ajánlatos a minőségre figyelni. Az esküvőn koccinthatunk egy igazán különleges Prosecco pezsgővel, de egy Moet & Chandon is jó választás lehet.
Milyen bort válasszunk?
Alapvetően az esküvőre választhatunk vörös, fehér és rosé borokat. A legtöbb esetben az arány a következőképpen alakul: 50% fehér, 25% vörös és 25% rosé:

Vörösbor: merlot, syrah/shiraz, cabernet sauvignon, pinot noir
Rosé: grenache, kékfrankos, vagy a fent említettek rozéi
Fehérbor: sauvignon blanc, chardonnay, rizling, furmint.

 

Rövid italok
A rövid italok kiválasztása talán az egyik legnehezebb feladat. Sokféle típus létezik, de egy esküvő esetén érdemes leszűkíteni a választékot maximum 3-4 féle italra. Típusok tekintetében, mindenképp helyet kell, hogy kapjon a likőr, párlat, vodka, esetleg még a whisky is.
    • Párlat
Egy igazi és különösen jó minőségű párlat nem hiányozhat egyetlen esküvőről sem! Sok család rendelkezik házi gyümölcs párlatokkal, ami szintén jó választás lehet, de ha valami igazán különlegeset és minőségeset szeretne, akkor a következőket tudom ajánlani: Old Herold, R. Jelínek, Marsen párlatok.
    • Vodka
A vodka szintén az egyik legnépszerűbb szeszes ital az esküvőn. Kínálhatunk vendégeink számára hagyományos Absolut vagy Finlandia vodkát, de kipróbálhatunk valami újat is: Exclusive, Nemiroff vagy Russian Standard márkákat.

    • Whisky
A whisky nem a legelterjedtebb ital egy esküvőn, azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, főleg a férfiak körében. Amennyiben szeretné lenyűgözni vendégeit, válassza a következő márkákat: Jameson, Loch Lomond vagy Peaky Blinder.
    • Likőr
A likőrből is sok féle típus létezik, ami alkalmas lehet az esküvői asztalra, azonban egy finom krémlikőrrel mindenképp kedveskedhetünk az édesszájú vendégeknek (pl. Baileys). Népszerű választás lehet még az Aperol is (főleg a női vendégek számára).

 

Sör az esküvőn
Sörből, amennyiben a kiválasztott helyszín korlátlanuk biztosítja, általában egyféle szokott lenni, és ugyanannak a márkának az alkoholmentes változata is fontos, hogy fellelhető legyen. Amennyiben az ifjú párnak kell ezt is beszereznie, akkor is elegendő lehet egy, maximum két fajta sört biztosítani a vendégek számára (egyik lehet világos, a másik barna).

 

Alkoholmentes italok

Az alkoholmentes és üdítő italok fontos részét képezik az esküvőnek. A vendégek többsége egész este táncol, így a tiszta vízre és cukormentes limonádékra mindenképp szükség van.
Ha a számokat nézzük: egy 100 fős esküvőre nagyjából 100-150 liter vízre (függ az évszaktól), 50 liter üdítő italra és kb. 50 liter szódára van szükség.

 

Alkoholmentes sör mellett, azok számára, akik nem fogyasztanak alkoholt, kínálhatunk alkoholmentes koktélokat is, vagy akár ízesített vizet, desszertturmixot.


Üdvözlettel, Lénárd Zoltán
esküvő- és kulturális rendezvényszervező esküvő specialista, lemezlovas, ceremóniamester
www.eskuvodjparty.hu