Okosságok Esküvőre

Okosságok Esküvőre
Mennyi sütemény kell a lakodalomba?
Esküvő- és rendezvényszervezőként szeretném megkönnyíteni a dolgod néhány témában .... ne pazarolj sok időt a neten, olvasd el a működő ötleteimet. (23 év esküvőzés tapasztalata) Utána úgyis úgy teszel, ahogy jónak látod. Ha magad szervezed az esküvődet (költséghatékony megoldás) akkor a catering, italok és sütemények aránya is fontos lehet. Ne maradjon sok felesleg, vagy ne legyen kevés a vendégek kiszolgálásához. A lakodalomban, ahol egy nagy eszem-iszommal ünnepeljük meg az esküvőt, fontos a vacsora összeállítása, az italok összeválogatása és persze a sütemények aránya sem elhanyagolandó.

Nézzük most a sütiket!
A vacsora előtt, a várakozási időszakban általában a "szomjoltó" frissítőket szolgáljuk fel (narancslé, limonádé, nem édes gyümölcs koktélok stb) és ezekhez a sós sütiket kínáljuk. Sajtos/sós/tepertős pogácsákat, sajtos rudakat, sajtos masni, sajtkrémes tésztákat, köménymagos kockákat stb. De ahány ház annyi féle sós sütemény, viszont általában három féle elég mindenhol.

Tapasztalat szerint a sós sütinek nagyobb keletje van mint az édesnek, ezért több is fogyhat belőle. A vacsora előtti várakozási időszakban még éhesek a vendégek, így nagyobb sikere van a laktató pogácsáknak és egyéb sós dolgoknak. Ez jobban szívja az italokat is mint a krémes édes sütik.

Nézzük mennyi az annyi?
Én most az egyszerű számítást írom le. Nem nyúlsz mellé, ha 1 kg-ot számolsz tíz vendégenként a sósból és ugyanígy 1 kg-ot számolsz 13 emberenként az édes sütiből is. Az édesből kevesebb fogy az esküvői torta miatt. A kapott eredményből vonj le 1 kilót, ha a tervek szerint éjfél előtt befejeződik a lakodalom, de ha tovább tart a mulatási mint éjfél, akkor adj hozzá +1kg-ot. Számolj a vendégváró sós süteményekkel is pluszban. Akkor sem nyúlsz mellé, ha személyenként 10-15 dkg-mal számolod külön a sós és külön az édes süteményt. Így 100 főnél számolj 15 kg sóssal és 13 kg édessel, 50 főnél már csak osztanod kell az előbbi számokat.

Mi a helyzet a tortával?
Rengeteg lakodalomban ettem rossz tortát, borzalmas volt a tésztája, geil volt a töltelék. Ez meglátszott a tortaosztás végén, az asztalon félbehagyott majd kidobott tortaszeleteken. Minden esetben meg kell kóstolni rendelés előtt a tortát, a piskótára/tésztára külön oda kell figyelni, hogy friss, omlós legyen ne nyögvenyelős száraz .... A cukrászok a műalkotásoknál leöntik a tortát vastag cukormázzal, ami egyrészt felesleges súlytöbblet, másrészt szinte senki sem eszi meg, megy az is a kukába. Divatos és jól díszíthető a "kopasz" torta is, amin nincs csillogó máz.

És most nézzük a mennyiséget.
A tapasztalatok szerint a teljes vendéglétszám nyolcvan százalékával érdemes számolni, tehát egy száz fős vendégseregnél elég a nyolcvan szeletes torta. A számítás indokai lehetnek a következők: Egy laktató vacsora és desszert után kevesebbet fogyaszt a vendég. Ha kisgyerekesek vannak, akkor a gyerekek kisebb szeletet esznek, vagy a gyerekes családoknál többen esznek kevesebb szeletet és vannak tortatagadók is, akik nem kérnek belőle :-) Ráadásul a cukrász a készítéskor nagy szeletekkel számol, de ennél kisebbeket fognak majd vágni belőle stb. Ha úgy döntesz, hogy az "ahány vendég annyi szelet" elvet követed, akkor a távozó vendégeknek is tudsz majd csomagolni a maradék tortából.

Néhány gondolat még az édes sütikről.
Az édes sütikből legyen választék, legyen több féle. Hagyományos lakodalmas sütik például a zserbó, a Lajcsi szelet, a kókuszgolyó vagy -kocka, a mandula (vagy barackmag), a lakodalmas barack, a hókifli, a diós kosár és a hatlapos vagy a mézes krémes. Ezeken kívül bejön a vendégeknek a soklapos krémes sütik, a mignonok, macronok is. Nem érdemes olvadós vagy lágy krémes (pudingos) sütiket választani, mert azokkal csak bajlódnak a vendégek. Ha a helyszínnek vannak speciális rétesei, érdemes megfontolni a túrós /meggyes / almás és sós rétest is. Gondolj a mindenre is érzékeny vendégekre, legyen egy mindenmentes kisebb torta is, örülni fognak neki. Ne feledd a sütis dobozokat, amikbe a távozó vendégeknek tudsz tenni a maradékból, szoktak örülni neki. Számolj családonként egy-egy dobozzal.

Üdvözlettel, Lénárd Zoltán
esküvő- és kulturális rendezvényszervező esküvő specialista, lemezlovas, ceremóniamester
www.eskuvodjparty.hu